Program


PUČINA
5

PUČINA

Adaptacija, režija, scenografija, izbor muzike Egon Savin
Igraju:
Vladimir Nedelјković NENAD JEZDIĆ
Jovanka SLOBODA MIĆALOVIĆ
Jovan Nedelјković LJUBOMIR BANDOVIĆ
Marija VESNA STANKOVIĆ
Doktor Ružić BOJAN LAZAROV
Gospođa Živkovićka CVIJETA MESIĆ
Gospođa Nikolićka JOVANA…  više

Trenutno nema događaja

Ovaj događaj je istekao. Aktuelne događaje možete pronaći na www.tickets.rs

Poslednji datum događaja:: Utorak, Februar 22 2022 20:00

Branislav Nušić

P U Č I N A

Adaptacija, režija, scenografija, izbor muzike Egon Savin

Kostimografija Lana Cvijanović

Scenski govor Ljilјana Mrkić Popović

Igraju:

Vladimir Nedelјković NENAD JEZDIĆ

Jovanka SLOBODA MIĆALOVIĆ

Jovan Nedelјković LJUBOMIR BANDOVIĆ

Marija VESNA STANKOVIĆ

Doktor Ružić BOJAN LAZAROV

Gospođa Živkovićka CVIJETA MESIĆ

Gospođa Nikolićka JOVANA BELOVIĆ

Stanković BOJAN DIMITRIJEVIĆ

Marko Urošević NEBOJŠA MILOVANOVIĆ / GORAN ŠUŠLJIK

Katica MAJA KOLUNDŽIJA ZOROE

Ministar MARKO BAĆOVIĆ

Olgica BOGDANA OBRADOVIĆ

EGON SAVIN O PUČINI

Pučina je žanrovski složen komad: tragičan, apsurdan i satiričan. To je priča o lјubavnoj aferi jedne lepe, srećno udate žene sa ministrom u vladi. U ovoj drami svi su ucenjeni i korumpirani, jer je reč o lјudima iz vlasti ili iz neposredne blizine vlasti. Iza porodičnih, prijatelјskih i lјubavničkih odnosa isklјučivo je goli interes. Svi imaju korist od ove afere. Muž koji je službenik u istom ministarstvu, dobija unapređenja, kao i ostali službenici i prijatelјi porodice koji ćute. Nušić nikada ne bi pisao komad o mladoj udatoj ženi koja ima lјubavnika, ali kad je taj lјubavnik ministar u vladi, onda je to i političko i državno pitanje. Akterka ove afere je Jovanka, slobodoumna i prepredena mlada žena i majka koja uspeva da usreći sve oko sebe, izuzev svoga muža. Ona je odlučila da uz pomoć svoje lepote, šarma i odsustva stida dođe do vrha u društvenoj hijerarhiji. U ovoj drami, baš kao i u životu, istina procuri pre ili kasnije i to tamo gde se najmanje očekuje, u samom ministarstvu. Tako Nušić otpočinje Pučinu, britku satiru o političkom i porodičnom licemerstvu i neograničenoj potkuplјivosti čoveka kao i neumerenom strahu od istine i odmazde vlasti.

BRANISLAV NUŠIĆ (1864–1938) Branislav Nušić je omiljeni i vodeći srpski i jugoslovenski dramski pisac u prvoj polovini XX veka, a ubrzo njegova dela postaju domaća klasika koja se bavi ključnim društvenim temama i po tome je ostao neprevaziđen. Iako su najčešće izvođene njegove komedije vodviljskih tokova, okarakterisane kao komedije naravi kao što su Narodni poslanik (1883), Sumnjivo lice (1887), Protekcija (1889), Gospođa ministarka (1929), Mister Dolar (1932), Nušić nije ništa slabiji ni u drugim žanrovima. Među prvima u Srbiji je pisao građanske drame, koje su možda ličile na Ibsenove, a bile utemeljene u beogradski milje i srpsko društvo na početku XX veka: Tako je moralo biti (1900), Pučina (1901), Svet (1906), Iza Božjih leđa (1909), Jesenja kiša (1909). Pisao je i tragedije, poeziju, romane, pripovetke, anegdote iz života, koje je objavljivao kao kolumnista Politike i po drugim listovima. Okušao se u poeziji. Značajan doprinos istoriji književnosti dali su njegova istoriografska proza, Autobiografija, Retorika i putopisi. Osim kao pisac, Nušić je zadužio srpsku i jugoslovensku kulturu i kao pozorišni pregalac. Osnovao je i vodio Narodni teatar u Skoplju, bio je dramaturg i u dva navrata upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Sarajevu. Bio je član Srpske kraljevske akademije. EGON SAVIN Egon Savin je redovni profesor na Katedri za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Iza sebe ima mnogo režija raznovrsnog dramskog repertoara, od savremenih domaćih autora koje je režirao u neformalnim trupama do svetskih klasika u najvećim nacionalnim teatrima. Radio je širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu: Budimpešta, Trst, Gorica, Beograd, Zagreb, Novi Sad, Skoplјe, Sarajevo, Podgorica, Rijeka, Sombor, Kruševac i Zrenjanin. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao je predstave: Muke po Živojinu Radoslava Pavlovića (1985), Na letovanju Maksima Gorkog (1990), Mletački trgovac Vilijama Šekspira (2004), Šuma A. N. Ostovskog (2005), Tako je moralo biti Branislava Nušića (2007), Molijerovog Tartifa (2008), U močvari Marine Kar (2009), Unosno mesto A. N. Ostrovskog (2014), Pod žrvnjem Dragoslava Nenadića (2016), Ujka Vanja A. P. Čehova (2018). Višestruki je dobitnik najznačajnijih nagrada za režiju u zemlјi i inostranstvu.

 

izvor: jdp.rs

Naša ponuda


Igor Bojović Mačor u čizmama Režija: Jug Radivojević

Nova predstava Nikole Pejakovića - "CELO TELO TU ME BOLI" Igraju: Svetlana Bojković, Radovan Vujović i Andrijana Oliverić Tekst i režija: Nikola Pejaković. Posle velikog uspeha predstave “Šećer je sitan osim kad je kocka” nastavljamo saradnju sa Nikolom Pejakovićem.

“Dejt” nova autorska avantura Sandre Silađev. Ovog puta Sandra Silađev je u ulozi sredovečne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Međutim, njen “dejt” se ne pojavljuje. Olivera dakle čeka.

Preporuka


Željeni događaj možete pronaći na našem novom sajtu, koji ima za cilj bolje korisničko iskustvo. Nadamo se da ćete u…

Srđan Dinčić

Bitefartcafe Summer Stage, Beograd

Srđan Dinčić

O ČEMU SE RADI Gusarska kapetanica Mica stiže sa svojim gusarima na pusto ostrvo da zakopaju blago...

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati