Program


KAŠTEL U JEZERU
5

KAŠTEL U JEZERU


Igraju:
ČOVEK IZ JEZERA Marko Marković
JULIJA Ksenija Mitrović
TOMAŠ Aleksandar Ristoski
JAKOV Saša Torlaković
ANA Ivana V. Jovanović
NEMANJA Stefan Beronja

Trenutno nema događaja

Ovaj događaj je istekao. Aktuelne događaje možete pronaći na www.tickets.rs

Poslednji datum događaja:: Utorak, Maj 31 2022 20:00

reditelj i kompozitor: Marjan Nećak

scenograf: Valentin Svetozarev

kostimograf: Biljana Grgur

video rad: Marin Lukanovič

konsultant za scenski govor: Bogomir Đorđević

Igraju:

ČOVEK IZ JEZERA Marko Marković

JULIJA                   Ksenija Mitrović

TOMAŠ                 Aleksandar Ristoski

JAKOV                  Saša Torlaković

ANA                       Ivana V. Jovanović

NEMANJA            Stefan Beronja

 

Reč pisca

Bajka o mrtvima

 

Verujem da kuća živi zajedno sa ljudima koji su se u njoj zadesili. Ljudi dolaze i odlaze, putuju i vraćaju se, generacije se granaju pa se zauvek gase, a kuća ostaje tu gde jeste. I pamti sve.

 

Ova priča je saga o porodici čiji članovi su jedan otac, jedna ćerka i čovek koga voli, jedna mrtva majka, jedan kaštel, jedno jezero, jedan đavo, i generacije predaka koje su odavno potonule u jezeru, a čija dela i grehovi i dalje u sadašnjosti prave koncentrične krugove. Kroz bajku o mrtvima, istražujemo transgeneracijsku traumu, porodično nasleđe koje se ogleda u dugovima - u potiskivanju emocija, zataškavanju istine, neostvarenim odnosima i ljubavima. Ono što roditelji Jakova, glave porodice, nisu umeli da pruže njemu, oštetilo ga je tako da on sada oštećuje budućnost svoje ćerke Julije. Julija rađa sina koji je, zahvaljujući svom ocu Tomašu, začet proklet. Svi su do tačke gušenja zatrpani besom prema onom ko ih je stvorio - čak i Čovek iz jezera, mefistofelovska drevna pojava, koji je takođe „ostavljen sam u ovoj kući da luta“, isto kao i porodica u njegovoj milosti.

Zašto stalno prihvatamo cenu koju znamo da ne možemo da platimo? Čovek iz jezera svakom članu porodice, svakom mestu u publici pozorišne sale, nudi istu stvar - samo jednu. Tu jednu stvar, koja nam fali da budemo celi. Zauzvrat on ne traži ništa, osim večnog prijateljstva. Prodaja duše deluje kao mala cena za konačnu sreću, ali svi sa kojima Čovek iz jezera napravi pogodbu kad-tad shvate, da ih ta jedna stvar zbog koje su sve stavili na kocku, nikad nije mogla zaceliti.

Čoveku iz jezera suprotstavljaju se samo dva člana porodice - majka Ana i ćerka Julija. Ana herojski odlazi u smrt, ipak ostavljajući svoju ćerku da se sama bori kroz život, a Julija čini ono što niko iz njene porodice nikada nije uradio - ne beži. Julija bira najteži put - da se suoči sa teretom porodice i ne poklekne, već da se neustrašivo bori za budućnost svog deteta. Samo to može napokon da prekine ciklus nesreće za nju i za njenog sina. Ostavlja za sobom kuću koja se vratila tamo gde pripada, u potmulu utrobu vode. U utrobi, Čovek iz jezera ostaje da čeka da jednog dana, kad skupi snagu, ponovo pokrene začarani krug.

 

Nina Plavanjac

Preporuka


OK PARTIZAN

ČLANSKA KARTA

POČELA PRODAJA ČLANSKIH KARTI ODBOJKAŠKOG KLUBA PARTIZAN, DEO SREDSTAVA IDE ZA POMOĆ UGROŽENIMA PREKO FONDACIJE “SRBI ZA SRBE”

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati