Program


GULIVER
5

GULIVER

Ovaj lutkarski komad je napisan po motivima Guliverovih putovanja Džonatana Svifta (1667-1745). Knjiga je objavljena pre 300 godina, ali je i dalje čitaju podjednako i deca i odrasli, svako na svoj način.

Trenutno nema događaja

Ovaj događaj je istekao. Aktuelne događaje možete pronaći na www.tickets.rs

Poslednji datum događaja:: Nedelja, Januar 30 2022 12:00

 

Režija: Isidora Goncić

Dramaturgija i songovi: Đorđe Kosić

Total dizajn: Mina Miladinović 

Kompozitor: Vera Milanković

Koreograf: Jovana Ikonić

Asistent  reditelja: Jelena Pavlović

Saradnik na animaciji: Goran Balančević

 

 

Uloge:

Guliver

ARSENIJE TUBIĆ

 

Liliputanska kraljica, Nestrpljivi Liliputanac, Kćerka Giga, Muva

IVANA ADžIĆ

 

Liliputanski general, Plašljivi Liliputanac, Mama Giga, Kraljica Majka

KATARINA DIMITRIJEVIĆ

 

Mornar, Liliputanski kralj, Pospani Liliputanac, Tata Giga

NENAD RADOVIĆ

 

Mornar, Liliputanski par, Pacov, Cirkuska publika

TEODORA TOMAŠEV

 

Premijera: 16. septembar 2020.

 

Uzrast: 3+

Trajanje: 55'

Autor: Dž. Svift / Z. Đerić

Scena: Scena za decu

 

Zasnovanu na epizodama iz čuvenog romana Džonatana Svifta "Guliverova putovanja", autori su ovu već poznatu priču osvežili ruhom koje je naklon kulturi i umetnosti Dalekog istoka, a priču o lutajućem moreplovcu iskoristili su kao podlogu za bavljenje temama problema vršnjačkog nasilja,  razumevanja i poštovanja međusobnih razlika.

REČ REDITELjKE

 

„I onaj najveći

Može biti najmanji

I onaj najjači

Biti najslabiji“

 

Isidora Goncić

 

REČ PISCA

 

Ovaj lutkarski komad je napisan po motivima Guliverovih putovanja Džonatana Svifta (1667-1745). Knjiga je objavljena pre 300 godina, ali je i dalje čitaju podjednako i deca i odrasli, svako na svoj način. Odrasli u njoj vide utopiju i distopiju, cene njenu satiričnost i parodičnost. Deca uživaju u Guliverovim avanturama, u njegovim putovanjima u daleke i neobične zemlje.  Te zemlje su, u stvari, nepostojeće. U romanu ih ima više, a ovde su opisane dve: Liliput, zemlja malih ljudi i Brobdingnag, zemlja džinova. Guliver je među Liliputancima – džin, pa se oseća i ponaša nadmeno, spreman je da pomogne u rešavanju njihovih problema, ali i da im se sveti, kad se prema njemu loše ponašaju. U zemlji džinova – on je patuljak, oseća se poniženo i nemoćno. To je opomena i kazna za prethodnu oholost. Guliver se spasava. Izlazi kao pobednik, da bi nam o svemu svedočio, poučen iskustvom velikog putnika i brodolomnika. Putovanje u nepoznato je velik izazov, ali može da bude i velika opasnost. Malo može da bude veliko, a veliko može da bude malo. Zato se ništa ne sme potcenjivati. Živimo u svetu velikih razlika i suprotnosti. To znaju odrasli, ali to treba da znaju i deca.

 

Zoran Đerić

 

BIOGRAFIJE AUTORA

 

Džonatan Svift (1667-1745) je bio pisac i političar rođen u Irskoj. Ako volite avanture, upustite se u čitanje njegovog ozbiljnog romana-putopisa, pisanog na smešan način: Guliverova putovanja. U ovom romanu za sve uzraste prikazao je različitost svetova, običaja i kultura kroz oči stranca, Gulivera, koji se našao u tim nestvarnim svetovima, a koji nam se čine tako poznatim.

 

Zoran Đerić (1960) piše poeziju, kritike i prevodi sa više slovenskih jezika. Bio je urednik više književnih časopisa, kao profesor predavao na fakultetima u Lođu, Gdanjsku i Krakovu (Poljska), Pragu (Češka), Banja Luci (Republika Srpska) i Novom Sadu. Bio je direktor Pozorišta mladih, trenutno je direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

 

Izvor: www.malopozoriste.co.rs

Naša ponuda


Edvard Olbi Ko se boji Virdžinije Vulf Reditelj: Lenka Udovički

Svetski čuveni američki bend Pixies, sa hvaljenim aktuelnim albumom “Beneath The Eyrie” (2019) iza sebe, održaće koncert 29. avgusta 2022 na stadionu “Tašmajdan” u Beogradu!!!

Branislav Nušić Gospođa ministarka Režija: Tatjana Mandić Rigonat

Preporuka


Željeni događaj možete pronaći na našem novom sajtu, koji ima za cilj bolje korisničko iskustvo. Nadamo se da ćete u…

André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak u beogradsku Arenu.

Jedan od trenutno najpopularnijih hevi metal bendova u svetu FIVE FINGER DEATH PUNCH po prvi put u svojoj karijeri održaće…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati