Program


BELEF 2019 - ILIJA MARINKOVIĆ I ZARIFA ALI - ZADA

BELEF 2019 - ILIJA MARINKOVIĆ I ZARIFA ALI - ZADA

Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu, Azerbejdžan. Diplomirala je na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, a magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Pavla Mesnera.  više

Petak, 5. jul
Vojni muzej u 21 čas
 
KONCERT ILIJE MARINKOVIĆA I ZARIFE ALI-ZADE


Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu, Azerbejdžan. Diplomirala je na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, a magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Pavla Mesnera.

Svirala je kao solista i kamerni izvođač u Azerbejdžanu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Grčkoj, Francuskoj i drugim zemljama. Snimala je za radio i TV stanice Bakua, Moskve, Beograda, Novog Sada i Skoplja. Kao solista nastupila je sa orkestom  RTS-a na Međunarodnoj tribini kompozitora sa delom Duo simboliko Milane Stojadinović-Milić.

Sarađivala je sa istaknutim  muzičarima kao što su Nemanja Radulović, Marko Josifoski, Rafael Kretijen (Francuska), Galina Bojko (Rusija), Jasmina Trumbetaš, Dunja Simić i mnogi drugi. Na Međunarodnom takmičenju violinista Vijenjavski-Lipinski u Lublinu (Poljska) dobila je specijalnu nagradu za najbolju klavirsku saradnju.
Učestvovala je na festivalima Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), Niške muzičke svečanosti (NIMUS), Međunarodna tribina kompozitora, Budva-grad teatar. U 2001. godini snimila je integralni snimak Betovenovih sonata za klavir i violinu sa violinistom Markom Josifoskim za Produkciju gramofonskih ploča RTS–a.

Radi kao redovni profesor na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.


Ilija Marinković, nekadašnje “čudo od deteta”, počeo je sa pet godina da svira violinu, a sa devet postao najmlađi student u istoriji Bečke akademije. Osvojio je mnogobrojne svetske nagrade: Krajsler, Sarasate, Vijenjavski, Vioti, Mocart, Brams i druge.

Nastupao je kao solista sa vodećim svetskim dirigentima i orkestrima – Zubin Mehta, Pletnjov, Temirkanov, Lorin Mazel, Gati, u saradnji sa orkestrima, među kojima su Milanska skala, Moskovska filharmonija, Radio Televizija Torino, Santa Čečilija, RTV Madrid, Londonska filharmonija, Berlinski kamerni i Bečki simfonijski orkestar.

Delio je scenu sa poznatim umetnicima – Gilšaom Šahamom, Ivrijem Gitlisom, Vladimirom Spivakovom, Jurijem Bašmetom, Lin Harel, Monserat Kabalje, Grejs Bambri, Rikardom Masijem, u najprestižnijim koncertnim dvoranama; bečki Muzikferajn, Velika sala konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Sal Plejel u Parizu, Linkoln centar i Karnegi hol u NJujorku, Milanska skala, Albert hol u Londonu, Kolarac i Sava centar u Beogradu, i mnogim drugim.

Imao je veliku čast da nastupa pred vodećim svetskim ličnostima kao što su Vladimir Putin, Fransoa Miteran, Volfgang Šisel, papa Jovan Pavle II i papa Benedikt XVI.

Snimao je za diskografske kuće EMI, Soni i Univerzal.

Svira na violini Karlo Antonio Testore iz 1774. godine.

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

ZDRAVKO ČOLIĆ

Knežev Arsenal, Kragujevac

Koncert Zdravka Čolića u prostoru "Kneževog arsenala" u Kragujevcu biće održan 4.septembra u…

Pank rokeri Hladno pivo održaće svoj do sada najveći koncert u Beogradu 21.…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati